نحوه تعمیر برد مدار چاپی
برد مدار چاپی یا برد الکترونیکی شامل مجموعهای از مدارهای الکتریکی بوده و میتواند یک لایه، دو لایه و حتی چند لایه باشد. قطعات الکترونیکی مانند مقاومت، خازن، آی سی و ترانزیستور بر آن مونتاژ شده و این بردها در تجهیزات الکترونیکی به کار میروند. ماده ی خام تشکیل دهندهی این بردها میتواند از مواد مختلفی مثل فایبر گلاس، فلکسیبل، راجرز و تفلون ساخته شده باشد، موادی که برای ساخت بردها استفاده میشوند، موادی هستند که رسانندگی الکتریکی ندارند. معمولا ضخامت بردها بین 0.2 تا 3.2 میلیمتر است.
نگاهی به برد مدار چاپی
بردهای مدار چاپی در همه ی لوازم الکترونیکی ساده نیز کاربرد دارند و برای انجام همه ی عملیاتی که در حوزه ی برق و الکترونیک هستند به بردهای مدار چاپی نیاز هست. هرچه اقداماتی که یک وسیله ی الکترونیکی انجام میدهد پیچیده تر باشد، برد مدار چاپی به کار رفته در آن نیز پیچیده تر خواهد بود و همچنین نحوه تعمیر آن نیز دشوارتر خواهد بود. بردهای مدار چاپی نیازمند طراحی برای ترکیب مدار است اما ساخت و مونتاژ قطعات الکترونیکی بر روی آن میتواند به طور خودکار و توسط دستگاههای SMD صورت بگیرد. بردهای دو لایه از همین نوع هستند که به طور خودکار مونتاژ شده اند. طراحی بردهای مدار چاپی معمولا با نرم افزارهای Protel و Altium Designer انجام میشوند. بر حسب کاربردی که یک برد مدار چاپی دارد و پیچیدگی اعمال کنترل شده توسط آن، این برد میتواند به شکل یک لایه، دو لایه و چند لایه ساخته شود. هرچه لایه های یک برد بیشتر باشد، تعمیر آن نیز دشوارتر است. به همین دلیل نحوه تعمیر برد دو لایه به نسبت برد یک لایه سختتر و به نسبت برد یک لایه آسانتر است.
لینک مرتبط : برد مدار چاپی
هنگامی که بُرد تنها دارای اتصالات مسی است و هیچ اجزای تعبیه شده دیگری ندارد، آن را بُرد چاپ سیمکشی (PWB) یا بُرد سیمکشی حک شده مینامند. اگر چه دقیق تر، واژه بُرد چاپ سیمکشی کمتر استفاده میشود. بُرد مدار چاپی همراه با قطعات الکترونیکی است که مونتاژ مدار چاپی (PCA)و یا مونتاژ بُرد مدار چاپی (PCBA)نامیده میشود. واژه استفاده شده IPC برای بُردهای مونتاژ شده، مونتاژ کارت مدار (CCA) میباشد، که مربوط به بُرد پشتهای مونتاژ شده آن است. بُرد مدار چاپی واژهای است که بهطور غیررسمی برای هر دو بُرد خالی و مونتاژ شدهاستفاده میشود. منبع : ویکی پدیا
برد یا مدار دو لایه
برد دو لایه، نوعی از برد مدار چاپی است که بر دو طرف آن اتصالات مس حک شده است و قطعات روی دو لایهی زیر و روی آن مونتاژ میشوند؛ به همین دلیل این بردهای مدار چاپی، کوچکتر و فشردهتر از بردهای یک لایه هستند. نحوه تعمیر برد دو لایه اندکی سختتر از بردهای یک لایه است. برد دولایه معمولا از دو نوع ماده خام تهیه میشود، نوع اول فیبر فنولیک و نوع دوم فایبر گلاس. برد از نوع فیبر فنولیک، از ترکیب لایههای کاغذ در محلول فنل ساخته میشود و رایجترین نوع مدار چاپی مورد استفاده است. برد فایبر گلاس از الیاف شیشه با مواد پلیمری است که از پشم شیشه به عنوان مادهی تقویت کننده و از مواد پلیمری به عنوان مواد زمینه استفاده میشود. این نوع از برد در مقابل حرارت بالا مقاومت بالاتری دارد و همچنین استحکام بیشتری نیز دارد. ارتباط بین دو روی این نوع برد، از طریق سوراخهایی به نام via به هم صورت میگیرد.
گاهی پیش میآید که بردها به هنگام تولید دچار اشکال شده باشند و یا در اثر وارد شدن گرمای زیاد به برد، بخشی از آن دچار اشکال شود و دستگاه مورد استفاده شما دیگر به درستی کار نکند. نحوه تعمیر برد دو لایه در برخی از مواقع، با جایگزین کردن و گاهی تعمیر یک یا دو قطعهی الکترونیکی است اما گاهی نیز نحوه تعمیر برد دو لایه به این سادگی نیست و به اقدامات دیگری نیاز دارد. در ادامه نحوه تعمیر برد دو لایه را بررسی خواهیم کرد.
دوره آموزش تعمیرات برد الکترونیکی را در آموزشگاه برق و الکترونیک دنبال کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این رشته پولساز وارد صفحه درآمد تعمیرات برد الکترونیکی بشوید.
ساختار یک برد دو لایه
اقدامات امنیتی لازم به هنگام تعمیر برد دو لایه
پیش از بررسی نحوه تعمیر برد دو لایه، لازم است اقدامات امنیتی که به هنگام تعمیر باید رعایت شود، مطرح کنیم تا در حین تعمیر مشکلی برای شما یا برد دو لایه رخ ندهد.
- اولین و مهمترین اقدام پیش از تعمیر برد، پوشیدن یک عینک حفاظتی است. ممکن است در حین تعمیر، بخشی از لحیمی که قصد برداشتن آن را دارید پرتاب شود و به چشم شما وارد شود. همچنین بخارات ناشی از لحیم کاری نباید با چشم شما تماس پیدا کنند.
- اطمینان حاصل کنید که قطعهی الکترونیکی مورد تعمیر شما به برق متصل نباشد تا خدای ناکرده در حین تعمیر، دچار برق گرفتگی نشوید و یا دستگاه شما نسوزد. همچنین از خالی بودن خازنها اطمینان حاصل نمایید چون خازن میتواند مقداری جریان در خود ذخیره کند.
- به الکتریسیته ساکن توجه کنید. قطعات مورد استفاده در یک برد، بسیار ظریف و حساس هستند و امکان دارد با انتقال الکتریسیته ساکن به آنها بسوزند. بهتر است به هنگام تعمیر یک برد دو لایه، دستبند اتصال به زمین به دست کنید.
- بهتر است به هنگام تعمیر یک برد، دستکش به دست داشته باشید زیرا ممکن است چربی دست شما بر برد باقی بماند و عملکرد آن را دچار اختلال کند. علاوه بر این، به این دلیل که قلع یک مادهی سمی است در حین لحیم کاری بهتر است از عدم تماس دست خود با این مادهی خطرناک اطمینان حاصل نمایید.
- همچنین در هنگام لحیم کاری قطعات دقت داشته باشید که بخارات ناشی از این کار را استنشاق نکنید.
اکنون که میدانید به هنگام تعمیر یک برد دو لایه باید چه نکات ایمنی را در نظر داشته باشید و چه اقداماتی را برای سلامت خود و برد مورد تعمیر انجام دهید، به نحوه تعمیر برد دو لایه میپردازیم.
نحوه تعمیر برد یا مدار دو لایه
نحوه تعمیر برد دو لایه، به اینکه چه مشکلی برای برد پیش آمده است بستگی دارد اما به طور کلی برخی اقدامات به یافتن خرابی و تعمیر برد دو لایه کمک میکند که در ادامه به طور خلاصه به این مراحل اشاره میکنیم.
- باز کردن بدنهی دستگاه و خارج کردن برد آسیب دیده از آن.
- بررسی اتصالات تمام قطعات به بدنهی برد. گاهی امکان دارد که اتصال یکی از پایههای یک قطعه ضعیف شده باشد و اختلال توسط همین مشکل ایجاد شده باشد و تنها با لحیم کاری مجدد مشکل برطرف شود.
- بررسی تمیز بودن سوکتها و اطمینان از اتصال صحیح این قطعات.
- بررسی تمیز بودن برد و عدم حضور قطعهی خارجی در آن.
- بررسی اتصالات سیمی بین قطعات و اطمینان از سالم بودن این اتصالات.
- بررسی ظاهر قطعات الکترونیکی. اگر یک قطعه سوخته باشد، معمولا رنگ آن تغییر میکند و به سادگی قابل شناسایی خواهد بود.
- بررسی پایههای قطعات و لحیمکاری آنها.
- اگر هیچکدام از موارد بالا دلیل ناکارآمدی برد مدار چاپی نبود. به کمک یک مولتیمتر و یک اسیلوسکوپ باید برای شناسایی و جایگزینی قطعه معیوب اقدام کنید.
از بین رفتن اتصالات سیمی
یکی از دلایلی که ممکن است باعث شود وسیلهی الکترونیکی شما به درستی کار نکند میتواند از بین رفتن اتصالات سیمی بین بخشهای مختلف برد دو لایه باشد. این اشکال ممکن است در اثر وارد شدن جریان زیاد و در نتیجه گرما دیدن بیش از حد این اتصالات مسی رخ بدهد. نحوه تعمیر برد دو لایه در چنین مواقعی به این شکل است؛ در ابتدا پس از یافتن بخش آسیب دیده لازم است که بخش آسیب دیده را تمیز کرده و بخشی از آن را به وسیلهی یک چاقوی تیز بردارید. دقت کنید که باید تلاش کنید با برداشتن بخش بسیار کوچکی به سطح سالم برسید. پس از برداشتن بخش آسیب دیده و تمیز کردن آن، یک تکه چسب مسی بر روی این بخش بچسبانید. برای برقراری اتصال بین این چسب مسی با اتصالات مدار چاپی، بخش مورد اتصال را لحیمکاری کنید. در این مرحله با دقت و سریع کار کنید چرا که ممکن است خود چسب مسی ذوب شود و مجبور شوید از ابتدا مراحل را طی کنید. پس از اینکه این اقدامات را انجام دادید، لازم است در نقطهای که پیش از این پایهی قطعه الکترونیکی از آن عبور کرده بود، سوراخ را دوباره ایجاد کنید. حالا میتوانید دوباره قطعهی الکترونیکی را مونتاژ کرده و پایهی آن را لحیم کنید. مجددا به یاد داشته باشید که لحیمکاری را با سرعت بالایی انجام دهید تا چسب مسی آسیب نبیند.
نحوه تعمیر اتصالات مسی در نقطه مونتاژ قطعه الکترونیکی
علاوه بر این اشکال، ممکن است در اتصالات سیمهای مسی اختلالاتی رخ داده باشد، در چنین مواقعی نحوه تعمیر برد دو لایه به این شکل خواهد بود که برای رفع مشکل، توصیه میشود که از یک قلم رساننده استفاده کنید. قلم رساننده، حاوی یک ماده با رسانندگی بالا مانند نقره و یا نیکل است و کار کردن با آن بسیار ساده است. پیش از استفاده از این قلم و برقراری مجدد اتصال از بین رفته، بهتر است اگر هنوز بخشی از اتصالات سیمی بر برد باقی مانده است، آن ها را توسط یک وسیلهی تیز با احتیاط بتراشید، سپس محل آن را تمیز کنید. پس از انجام این اقدامات، با استفاده از قلم رساننده، اتصالات را دوباره بکشید و به هم متصل کنید. بهتر است پس از انجام این کار، یک ساعت صبر کرده و سپس با استفاده از یک قلم دیگر، با نام overcoat pen، یک لایهی محافظتی نیز بر روی این اتصالات بکشید تا اطمینان حاصل کنید که نحوه تعمیر برد دو لایه شما به درستی صورت گرفته و در آینده نیز مشکلی برای شما ایجاد نخواهد شد.
استفاده از یک قلم رساننده برای تعمیر اتصالات سیمی
تست سلامت قطعات الکترونیکی با مولتیمتر و اسیلوسکوپ
نحوه تعمیر برد دو لایه گاهی با استفاده از مولتیمتر و اسیلوسکوپ انجام میشود. به این منظور که برای اطمینان از سلامت قطعات به کار رفته در برد دو لایه، باید آنها را توسط این دو دستگاه امتحان کرد. برای تشخیص سلامت یک قطعه با مولتیمتر معمولا باید پروبهای مولتیمتر را به دو پایهی قطعه متصل کرد و با تنظیم مولتیمتر برای خواندن مقدار اهم، از سالم بودن قطعه الکترونیکی اطمینان حاصل کرد. اگر پس از اتصال پروبهای مولتیمتر، بر روی صفحهی نمایشگر مولتیمتر مقداری مشاهده نشد، به این معنی است که آن قطعه سوخته است و باید تعویض شود. توجه کنید که بیشتر قطعات الکترونیکی را میتوان با استفاده از مولتیمتر سلامت سنجی کرد. از جمله میتوان از خازن، مقاومت، دیود، سلف، ترانزیستور و فیوز نام برد که سلامت آنها را میتوان به سادگی با مولتیمتر بررسی کرد.
بررسی سلامت قطعات الکترونیکی با مولتیمتر برای خازن، مقاومت و دیود مقداری سادهتر است. برای بررسی سلامت یک سلف شما باید مولتیمتری با قابلیت هانریمتر داشته باشید، هرچند اگر چنین مولتیمتری در دسترس شما نباشد، میتوانید پروبهای مولتیمتر را به دو سر سلف متصل کرده، مولتیمتر را بر روی رنج تست بوق قرار دهید؛ اگر صدای بوق ممتدی شنیده شد به این معنی است که سلف سالم است اما اگر اینطور نباشد، سلف سوخته است و باید تعویض شود. تست سلامت فیوز نیز به شیوهی تست سلامت سلف انجام میشود. برای اطمینان از سلامت یک قطعه رله، بعد از اتصال پروبهای مولتیمتر، باید یک صدای “تق” شنیده شود، اگر این اتفاق رخ نداد رله باید تعویض شود. برای بررسی سلامت رگولاتور لازم است یک ولتاژ مشخص به آن وارد شود و توسط ولتمتر خروجی آن اندازه گیری شود. مقدار ولتاژ ورودی و خروجی باید برابر باشد، در غیر این صورت این قطعه دچار اشکال شده است. نحوه تعمیر برد دو لایه در چنین موقعیتی، تعویض قطعه الکترونیکی سوخته است.
استفاده از مولتیمتر برای تست سلامت قطعات الکترونیکی
برای استفاده از یک اسیلوسکوپ، شما به یک دانش ابتدایی نیاز دارید. یک روش ساده برای انجام این کار این است که اگر میخواهید رفتار یک آیسی را با دادن ولتاژ به آن بررسی کنید، از یک آیسی سالم برای مقایسهی خروجی استفاده کنید. اگر تغییر چشمگیری بین این دو مشاهده شود یعنی قطعهی مورد آزمایش دچار اشکال شده است و نیاز به تعویض دارد و نحوه تعمیر برد دو لایه تعویض این قطعات خواهد بود.
کسب مهارت
تنها دانستن نحوه تعمیر برد دو لایه نیست که در هنگام تعمیر مهم است. برای اینکه شما بتوانید یک برد دو لایه را به خوبی تعمیر کنید، علاوه بر دانستن نحوه تعمیر برد دو لایه، شما باید شناخت خوبی از قطعات الکترونیکی و مداراها و همچنین نحوهی تست کارکرد قطعات الکترونیکی نیز داشته باشید. همچنین برای انجام صحیح نحوه تعمیر برد دو لایه، لازم است اطلاعات کافی از نوع کارکرد دستگاهی که برد دو لایه در آن استفاده شده است داشته باشید. با دانستن نحوه تعمیر برد دو لایه نیز ممکن است گاهی به بردهای دو لایهای برخورد کنید که به دلیل برخورداری از تکنولوژی بالا، امکان تعمیر آنها وجود نداشته باشد و مجبور به جایگزینی کامل برد شوید.
اگر شما پیش از این نحوه تعمیر برد دو لایه را نمیدانستید و آن را انجام ندادهاید، ممکن است دیدن فیلمهای آموزشی که در اینترنت وجود دارند نیز کمک بزرگی برای شما به حساب بیاید. در نظر داشته باشید که هرچه اطلاعات بیشتری داشته باشید، تعمیر برد برای شما آسانتر خواهد بود. همچنین روش آزمون و خطا بر روی برخی بردهای دستگاههایی که دیگر از کار افتادهاند نیز میتواند در کسب مهارت بیشتر و انجام صحیح نحوه تعمیر برد دو لایه به شما کمک کند.
آموزشگاه برق الکترونیک دوره های آموزشی متعددی را برگزار میکند. از بین تمام آنها میتوان به دوره های آموزش تعمیرات موبایل ، آموزش تعمیرات لوازم خانگی ، آموزش تعمیرات پکیج ، آموزش کولر گازی ، آموزش برق ساختمان ، آموزش سیم پیچی ، آموزش نصب دوربین مدار بسته و … اشاره کرد. برای مشاهده تمام دوره ها می توانید از صفحه اصلی سایت آموزشگاه برق دیدن فرمایید.